Инсталиране XAMPPLite /Windows/

xamppИнсталирането на софтуера на XAMPPLite може да стане по два начина

Единия начин е да изтеглите изпълним файл ".ехе", а втория да изтеглите архивиран ".ziр"-файл. И двата начина се оказаха не толкова трудни колкото си мислех. Необходимите файлове могат да бъдат инсталирани на определен диск на вашия персонален компютър или на преносимо устройство. Необходим ви е един минимум 200MB дисково пространство за инсталация на сървъра и за вашите работни файлове.

 

 

Стъпка 1 Изтеглете файла

XAMPP Lite 1.7.3 можете да изтеглите от ТУК

Step 1

На следващата страница ще трябва да изберете какъв тип да бъде файла, който искате да свалите." EXE" е изпълним файл /инстолър/. Инсталирания с него вариант не е преносим

XAMPP_ZIP

Стъпка 2 Разархивирайте изтегления файл

Разархивирайте изтегления архивен файл / xampplite-win32-1.7.1 / в папка по ваш избор на преносимата ви памет или диск на компютъра. Както виждате на рис1 аз използвам за целта архиватора 7zip, но вие можете да използвате вашия WINRAR или който имате.
Разархивиране

Ако инсталирате XAMPPLite на портативно устройство имайте предвид, че процеса на разархивиране който обикновено отнема само няколко минути, може да се значително по-дълъг на някои USB устройства (това е така, защото някои от тези устройства са много неефективни при работа с голям брой малки файлове). В замяна на това ще можете да местите сървъра си на всеки удобен за вас компютър, да го стартирате и да работите на него.

Стъпка 3 стартирайте Web сървърa и го настройте към компютъра

Отворете папката, която "xampplite" е създал при разархивирането и я разгледайте. Тя съдържа няколко изпълними програми за управление на вашия сървър.

XAMPP

Как става това. Преди да стартирате за първи път Web сървъра първо трябва да стартирате помощната програма за настройка.
За да направите това кликнете два пъти върху файла с име setup_xampp.bat. Когато направите това, DOS - конзолата ще се отвори прозорец, показващ, че настройката е била успешна. Вие може да бъде попитани дали искате да обновите инсталацията XAMPP. В този случай напишете 1 в отворения прозорец и натиснете "Enter". А за изход в режим "латиница" напишете "х" и натиснете "Enter"
install_xampplite

 

НАЗДРАВЕ

На всички които за първи път инсталират сървър ЧЕСТИТО!
Вече имате инсталиран Ваш сървър. Можете да го видите като отворите любимия си браузер и напишете адреса му: http://localhost"

Остана само да свършите още една дребна работа. Да защитите ХАМР от чуждо посегателство. Но за това прочетете следващата страница

Предварителни бележки


  От извесно време ме загложди  любопитството  "Как хората инсталират сървъри на компютъра си".  Разрових се в Интернет сайтовете и .... нищо не разбрах.  Хората които знаеха не можеха да ми обяснят. Повечето от термините, които използваха ми изглеждаха като комплекти от букви, които не ми говореха нищо.

Тогава започнах да си записвам някой неща. Като резултат се получиха ето тези записки.

Първото нещо, което осъзнах, беше толкова елементарно, че и аз се учудих. да имаш сървър на компютъра си е същото като да продаваш вестници с чистички белички страници. Важно е написаното във вестника или казано за нашия случай - публикуваните страници на сървъра.

Толкова време загубих да инсталирам сървъри на компютъра си, /които разбира се не проработваха/ че бях забравил за този прост факт.

На тази страница ви предлагам детайлно описание как да си инсталирате сървъра ХАМРР.